CIASTO GÓRA LODOWA


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  1. 4 jajka, duże
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 3/4 szklanki mąki tortowej
  4. 2 łyżki kakao
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. szczypta soli


SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  1. 500 ml mleka
  2. 2 żółtka
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  5. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  6. 200 g masła, temp. pokojowa


SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  1. 200 g masła lub margaryny
  2. 1/2 szklanki wody
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  5. 1 1/2 łyżki kakao


DODATKOWO:

  1. 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  2. opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g
  3. * 1 szklanka o pojemności 250 ml


Odwiedź przepis:
Blueberry Cream Cake Crock Pot Swedish Meatballs No Bake Strawberry Cheesecake Lasagna Lord Baltimore Lush Dessert


  1. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
  2. 350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
  3. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.
  4. Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy zanurzając nóż w gorącej wodzie.

Cherry Cream Cheese Pie

0 Response to "CIASTO GÓRA LODOWA"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Loading...

Iklan Tengah Artikel 2

Loading...

Iklan Bawah Artikel

Loading...